Två vinnare utsedda i SSAB:s och Sandviks innovationsutmaning

 Foto: FindIT

Jakten på ett sätt att spåra stål genom hela livscykel har hållit forskare upptagna i många år. Extrema temperaturer, mekaniska processer, deformation och korrosion är några av de omilda miljöer som en identifierare måste tåla. För att hitta en lösning bjöd Sandvik och SSAB in forskare, företag och institutioner från hela världen till en innovationstävling.
 
Totalt 26 bidrag kom in och den 12 november 2018 fick sju finalister från Sverige, Finland, Tyskland och Sydafrika presentera sina idéer för en jury på Jernkontoret i Stockholm. Det var en stor spridning bland idéerna som bland annat handlade om laser- och direktmärkning, digitala tvillingar, blockchain, algoritmer, identifiering via bildbaserade mikrostrukturer, Barkhausens ljudanalyser och en global trovärdighetsplattform.
 
– Den innovativa höjden bland bidragen är imponerande. Vi har sett flera lösningar idag som vi över huvud taget inte tänkt på själva, berättar Mattias Klockars, chef för Sandvik Materials Technologys strategiska forskningslabb och medlem i juryn.
 
Vinnarna i innovationstävlingen
Juryn hade därmed ett svårt beslut att fatta och två finalister fick till slut dela på priset: Mikael Sjödahl, professor på Luleå Tekniska Högskola i Sverige och Doktor Tobias Schmid-Schirling på Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques i Tyskland. Båda vinnarna presenterade märkningsfria spårningslösningar.
 
Mikael Sjödahls lösning baserar sig på tre nivåer av optisk identifiering där varje nivå identifierar produkten genom det unika mönster som varje material har. Dessa mönster finns lagrade i en databas och kan därigenom spåras.

Tobias Schmid-Schirlings lösning kallas Track & Trace Fingerprint och fångar produktens strukturella mönster med en vanlig industrikamera och översätter den högupplösta bilden till en numerisk kod för senare identifiering. 
Både Sjödahl och Schmid-Schirling har jobbat med sina lösningar i många år. Sjödahl påbörjade sin forskningskarriär på Luleå universitet redan 1991.
 
– Jag har framkallat bilder i mörkrum, vilket tar väldigt mycket tid. När digitalkameran kom blev det betydligt enklare, men det tog fortfarande en halvtimme att undersöka varje bild på den tiden. Ny teknik ger hela tiden nya möjligheter, säger Mikael Sjödahl. Han är glad över priset och över att hans forskning har visat sig värdefull för stålindustrin.
 
Schmid-Schirling började arbeta med ett säkerhetssystem för bilindustrin för sju år sedan. Det är det systemet som han och hans team nu modifierat för att passa stålindustrin.
 
“Innovationstävlingen SmartSteel gav vårt arbete en något annan inriktning. Det har varit väldigt inspirerande att arbeta med detta och jag har också haft möjligheten att knyta kontakter med några av de andra finalisterna. Jag tror att vi kan utveckla ännu bättre lösningar tillsammans, säger han.
 
– Vi är mycket imponerade över idéerna som bygger på att materialet i sig utgör identifikationen. Båda dessa lösningar är perfekta exempel på att vi måste skynda på utvecklingen mot att låta stålindustrin bli en del av internet of things, säger Niko Korte, chef för SSABs digitala affärsutveckling och en av juryns medlemmar.
 
Nu börjar det verkliga arbetet. Med tillgång till teknologisk expertis, affärskunnande och SSAB:s och Sandviks globala nätverk av kunder kommer Sjödahl och Schmid-Schirling nu att starta pilotprojekt tillsammans med de båda företagen för att vidareutveckla sina idéer.
 
Om innovationsutmaningen SmartSteel
SmartSteel Innovation Challenge är ett gemensamt initiativ där SSAB och Sandvik försöker hitta en lösning som kan spåra stål genom hela dess livscykel. Ett fingeravtryck ska kunna fungera som en kvalitetsstämpel och ge information om bland annat materialet, säkerhet och hållbarhet. Vinnaren får möjlighet att utveckla sin idé tillsammans med SSAB och Sandvik. SmartSteel Innovation Challenge ingår i SmartSteel-projektet som är kopplat till det strategiska innovationsprogrammet PiiA. FindIT är med i projektet med uppdrag att sprida kunskap och information.Foto: FindIT
Från vänster: Mattias Klockars (Sandvik), Mikael Sjödahl, Tobias Schmid-Schirling, Niko Korte (SSAB).


Foto: FindIT
Juryn, SmartSteel Pitching Day.


Film: FindIT
Se filmen från pitch-dagen som arrangerades på Jernkontoret i Stockholm den 12 december 2018.